Vés al contingut

Iniciativa Internacionalista es presenta a Girona + entrevista al candidat gironí

Juny 4, 2009

ione_girona[Notícia i entrevista d’El Punt]

Jone Goirizelaia, advocada i exparlamentària del Parlament basc de l’esquerra abertzale –al centre–; Miquel Blanch, candidat número 47 per Iniciativa Internacionalista –a la dreta–, i Júlia Terricabras –esquerra–, membre del grup de suport a Girona de la candidatura van presentar la llista. La solidaritat entre pobles, el compromís de lluita per les llibertats democràtiques i el dret a l’autodeterminació són els seus principals objectius.

>> ENTREVISTA A MIQUEL BLANCH, 46 D’INICIATIVA INTERNACIONALISTA:

«Si avui en Tià Salellas hi fos, fotríem molta canya»

Miquel Blanch, històric lluitador d’esquerres, és l’únic gironí que es presenta a la candidatura que encapçala el dramaturg Alfonso Sastre

Nascut a Girona el 30 de juny del 1958, Miquel Blanch i Soler és el número 47 de la llista d’Iniciativa Internacionalista, que encapçala el dramaturg Alfonso Sastre. És delegat d’ensenyament de Comissions Obreres, pertany al Corrent Crític d’Opinió de CCOO i milita a Lluita Internacionalista.

–Aquest dijous 28 de maig ha fet un any de la mort de Tià Salellas.
–«Va ser un activista i militant de Lluita Internacionalista (LLI), un lluitador per construir una alternativa. I per això formem part d’una candidatura unitària de persones, partits i moviments de tot l’Estat amb l’objectiu de cercar el reagrupament per defensar els drets democràtics, els drets dels pobles a l’autodeterminació i l’entusiasme per la causa revolucionària.»
–Van estar a punt d’il·legalitzar la llista.
–«Ens van investigar a tots i buscaven proves contra tothom. Vaig ser investigat: m’acusaven d’haver anat a una xerrada a Celrà sobre el procés de pau a Euskal Herria.»
–Com ho sabien que va ser a Celrà?
–«No ho sé… Intentaven argumentar fets que no es podien provar: la meva vinculació amb Herri Batasuna i amb l’esquerra abertzale. A d’altres companys se’ls va investigar per haver anat a manifestacions, per haver signat manifestos o per haver anat a actes i mítings.»
–Per què pensa que el volen vincular al moviment d’alliberament nacional basc?
–« Herri Batasuna no és darrere nostre, però els preocupa la llista perquè és una candidatura que dóna veu. A la fiscalia, a l’Estat, no els importa el que fas, sinó el que penses. El PSOE i el PP criminalitzen les idees i el poble d’Euskadi amb la llei de partits, un sistema de repressió que no afavoreix la pau. Neguen el dret a l’autodeterminació dels pobles, no pas només del basc.»
–Què vol dir?
–«Ara volen estendre la llei de partits a tot l’Estat, per criminalitzar l’independentisme i l’esquerra revolucionària.»
–Com neix la llista? Com s’hi va adherir?
–«Iniciativa Internacionalista pivota sobre el compromís de lluita i la solidaritat entre pobles, i hi fem confluir tres banderes: la del moviment obrer, la sobiranista i l’antimonàrquica, perquè som republicans. Per tot això, avui en Tià seria a la candidatura, amb un esperit de participació plena. Si avui en Tià Salellas hi fos, fotríem molta canya.»
–La seva Iniciativa s’acaba el 7 de juny?
–«No és una marca electoral. Qui ho pensa s’equivoca: és una proposta de futur; pensa que moltes d’aquestes organitzacions ja ens trobem en les lluites quotidianes.»
–Què propugnen en l’àmbit d’Europa?
–«Iniciativa va contra l’Europa del capital. La Unió Europea va contra els treballadors, i qui ha de pagar la crisi és qui l’ha provocat.»

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: