Vés al contingut

Treballadors i treballadores de la cultura catalana que, el proper 7 de juny, votarem II-SP

Juny 4, 2009

internacionalista19Des de fa alguns anys, els treballadors de la cultura dels Països Catalans hem anat teixint afinitats vers un projecte cultural basat en l’alternativa anticapitalista, en defensa de la nostra cultura popular i en benefici de la classe treballadora del nostre país.

Tractant-se encara d’una realitat per organitzar, la cultura vertaderament d’esquerres i transformadora, propera al Moviment Català d’Alliberament Nacional, hem vist en Iniciativa Internacionalista una proposta interessant on definir el nostre discurs i denunciar la situació de precarietat en què vivim, tot evidenciant que ens cal un trencament urgent amb les cadenes que ens subordinen als Estats capitalistes, i entre els quals s’hi inclouen els Estats espanyol i francès. Estats ocupants i opressors que neguen i criminalitzen els interessos emancipadors del nostre poble i de les persones que hi vivim.

En aquest context, hem mostrat la nostra solidaritat amb aquesta candidatura i hem volgut anar una mica més enllà, demanant explícitamentel vot per aquest projecte polític que, entenem, sobrepassa allò que és estrictament electoral, per enfortir els llaços i la coordinació entre els diversos moviments d’alliberament i populars de les nacions sense estat que existeixen dins del marc legal imposat per l’Estat espanyol.

Treballadors i treballadores de la cultura catalana que, el proper 7 de juny, votarem Iniciativa Internacionalista – La Solidaritat entre els Pobles.

És evident que en els últims anys estem vivint canvis importants en el nostre entorn més immediat. Són canvis que vénen determinats per les polítiques agressives dels governs que oprimeixen el nostre poble. I, de retruc, la resta de pobles oprimits pels Estats espanyol i francès.

Diem que vivim canvis importants perquè hi ha evidències que són innegables. La capacitat movilitzadora dels moviments socials és cada cop més gran, i això és conseqüència directa de la repressió política que reben les estructures anticapitalistes i independentistes dels Països Catalans. Amb el temps, s’ha anat enfortint una xarxa solidària i revolucionària que ha ajudat a consolidar els moviments populars del nostre país, amb incidència en diversos sectors de la societat i, sobretot, amb prou iniciativa política per marcar eixos de treball i un discurs ideològic encarat cap a estrats de la societat amplis, aquells que més reben la precarietat del sistema neoliberal. Parlem del jovent, dels i les estudiants, de les dones, de les persones immigrades, de la classe treballadora. Parlem, en general, de qui pensa que cal transformar la societat per aconseguir la nostra emancipació com a persones.

D’aquesta manera, també parlem dels treballadors de la cultura. Com a dissidents d’un model d’oci i cultural imposat per les tendències del mercat capitalista, cal recordar que som un col·lectiu totalment vulnerable a la precarietat d’aquest mateix mercat. Fer de la cultura una eina de comunicació lliure és la màxima que proposem, allunyant-nos radicalment de la idea imperant que proposa que els projectes culturals s’han de convertir, també, en productes de consum. Com passa en molts altres espais, les propostes crítiques amb els models de gestió cultural no tenen cabuda en molts dels seus circuits; circuits oficials promoguts per les mateixes institucions. Patim, per tant, el que podríem anomenar censura post-moderna: si no dius el que ens agrada, no vinguis.

En un moment en què la llibertat d’expressió és l’enemic principal del poder, que cada cop s’intenta que la cultura hi sigui, hi compti, però tutelada pel govern de torn i pels sistemes de control de la indústria cultural, pensem que cal organitzar-nos i enfortir un front comú que els qüestioni de forma radical, tot apostant per una nova concepció de l’art i la cultura. Mentrestant, ells continuaran amb els seus mitjans de comunicació, les subvencions, les partides culturals, la projecció internacional de la cultura de cada poble que és gestionada des d’un punt de vista privatiu i enemic de les nacions subjugades als estats capitalistes. Paral·lelament, la iniciativa,privada o popular, de creació i difusió cultural, es troba ofegada pels sistemes de propaganda cultural; pel fantasma de les sancions econòmiques, pel fugir dels sistemes de control; pels insults que acometen contra les persones i contra la intel·ligència (insults: pirata, piratejar, robar, frau, delicte); per l’actitud policial de la SGAE, veritables perseguidors morals i criminals de la llibertat cultural; per l’intent, un any rere un altre, d’aprovar el Telecomuncation Package i tornar la gent a la foscor, a la ignorància i als segells de correus; per la Llei de la Propietat Intel·lectual, que no preveu un desenvolupament econòmic digne per a un obrer de la cultura, sinó l’enriquiment dels intermediaris.

Treballem per recuperar l’essència crítica de les propostes culturals; per crear circuits alternatius als actuals, on la cultura sigui accessible per tothom i no només per a unes quantes elits; per recuperar els nostres símbols d’identitat a través de la cultura popular; per aconseguir el veritable estatus de treballadors de la cultura, com a part de la classe treballadora d’aquest país; per complementar la lluita d’alliberament dels Països Catalans.

Iniciativa Internacionalista recull totes aquestes propostes. L’internacionalisme, com a eix central, enforteix la solidaritat entre pobles oprimits que lluiten per aconseguir la seva independència, nacional i social. Com a treballadors i treballadores de la cultura, no podem fer més que afegir-nos a aquesta lluita que, en definitiva, és la lluita de totes aquelles persones que, des dels seus espais, creuen que és urgent enderrocar el capitalisme per aconseguir la llibertat, no només dels pobles, sinó també de les persones.

Conscients que només la construcció d’aquestes noves estructures de base, en què cadascú és necessari i imprescindible, ens conduirà a l’única victòria possible, volem afirmar que el proper 7 de Juny donarem el nostre vot a Iniciativa internacionalista.

Entenem que aquesta candidatura s’oposa frontalment a les institucions burgeses tot i aspirar a participar-hi. Recolzant-la volem mostrar el nostre més ferm rebuig a la llei de partits, així com posicionar-nos a favor de la llibertat d’expressió. Per altra banda, també entenem que Iniciativa Internacionalista assumeix el discurs revolucionari de les lluites dels diferents pobles fent de l’internacionalisme un front comú per avançar cap a la veritable vida que és la llibertat.

Treballadors i treballadores de la cultura catalana que, el proper 7 de juny, votarem Iniciativa Internacionalista – La Solidaritat entre els Pobles

 • Carles Rebassa, poeta

 • David Caño, poeta

 • Cesk Freixas, cantautor

 • Raül Najas, poeta

 • Meritxell Gené, cantautora

 • Alfons Olmo, cantautor (formació musical VerdCel)

 • Pep Antoni Roig, rapsode

 • Cesc Martorell, músic

 • Pere Perelló, poeta

 • Blanca Llum Vidal, poeta

 • Jordi Guardans, poeta i músic

 • Martí Sales, escriptor

 • Josep Romeu, cantautor

 • Pau Romero, músic

 • Julià de Jòdar, escriptor

 • Pau Vadell, historiador i poeta

 • Oriol Canals, músic i animador infantil

 • Irene Cremades, estudiant, educadora i músic

 • Núria Martínez-Vernis, poeta

 • Marcel Marimon, músic, escriptor i compositor.

 • Guillem Cabra Cortès, músic

 • Laia Segura, escultora

 • Associació Cultural La Fornal (Vilafranca del Penedès)

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: